De Financiële Voordelen van Effectieve Employer Branding voor Studenten

Voor employer branding specialisten blijft het vaak lastig om te meten wat voor financiële impact een sterke employer branding strategie heeft. Er worden regelmatig enorme budgetten aan besteed, maar wat levert het precies op?

Recente studies tonen aan dat een sterk employer brand leidt tot lagere wervingskosten en een hogere retentie van jong talent. Dit blog belicht de financiële voordelen van succesvolle employer branding gericht op studenten.

Lagere wervingskosten: volgens LinkedIn kunnen bedrijven met een sterke employer brand tot 50% besparen op de kosten per hire. Wanneer een bedrijf positief bekend staat onder studenten, wordt het een magneet voor aanstormend talent, wat de noodzaak voor dure wervingscampagnes vermindert. Studenten zijn meer geneigd om zelf op zoek te gaan naar deze werkgevers, wat resulteert in een lagere kostenpost voor het aantrekken van kandidaten.

Hogere retentie: een ander voordeel is de verhoging van de retentiegraad. Uit onderzoek van Corporate Leadership Council blijkt dat bedrijven met een sterke employer brand de kans op het behouden van nieuwe werknemers met 28% kunnen vergroten. Voor studenten die beginnen aan hun carrière, is de culturele fit en de belofte van ontwikkelingsmogelijkheden cruciaal. Een bedrijf dat deze aspecten goed weet te communiceren, bindt jong talent effectiever en bespaart op de lange termijn op de kosten van personeelsverloop.

Hogere productiviteit: medewerkers die zich aangetrokken voelen tot de waarden en de cultuur van een organisatie zijn vaak meer betrokken en productiever. Een rapport van Gallup heeft aangetoond dat een sterk employer brand kan leiden tot een verhoging van 21% in de productiviteit van medewerkers. Voor studenten die een passie hebben voor hun werkgever, vertaalt dit zich in harder werken en meer innovatie.

Betere aandelenprestaties: interessant genoeg wijst een studie van Boston Consulting Group uit dat bedrijven met een sterke employer branding beter presteren op de beurs. Dit is een indirect, maar krachtig financieel voordeel dat het belang van een positieve merkperceptie onderstreept.

Wel is het belangrijk te vermelden dat het meten van deze effecten lastig kan blijven, en ook pas op de lange-termijn voelbaar worden. Het is en blijft dus cruciaal om employer branding door te zetten, en niet alleen wanneer er veel vacatures open staan.

Overige Blogs