Waarom Junior Sollicitanten Uitblijven? Inzichten & Data

Het aantrekken van jong talent blijft een cruciale taak voor talent acquisitie specialisten en employer branding consultants. Echter, ondanks inspanningen om aantrekkelijke vacatures te publiceren, solliciteren studenten vaak niet. Wat weerhoudt hen? Hier zijn enkele belangrijke redenen gebaseerd op recent onderzoek, die inzicht geven in dit fenomeen.

1. Onvoldoende Relevante Informatie Over de Rol

Volgens een studie uitgevoerd door Glassdoor, is een van de grootste afknappers voor kandidaten het gebrek aan gedetailleerde informatie over de functie. Ongeveer 35% van de studenten geeft aan niet te solliciteren als de vacature niet genoeg specifieke details bevat over wat de rol inhoudt, de verantwoordelijkheden en de verwachtingen.

2. Gebrek aan Zichtbaarheid van Bedrijfscultuur

Een rapport van LinkedIn wijst uit dat 70% van de studenten in 2021 aangaf dat een duidelijk beeld van de bedrijfscultuur essentieel is in hun besluitvormingsproces. Als een vacature of de carrièrepagina van een bedrijf geen inzicht geeft in de cultuur en werkomgeving, zijn studenten minder geneigd om te solliciteren.

3. Onaantrekkelijke Werkgeversmerk

De Employer Branding Study onthult dat een zwak werkgeversmerk een grote hindernis kan zijn; bijna 50% van de kandidaten zou niet solliciteren bij een bedrijf met een slechte reputatie, zelfs als ze werkloos zouden zijn. Jonge kandidaten zoeken naar bedrijven waar ze trots op kunnen zijn.

4. Ingewikkelde Sollicitatieprocedures

Een onderzoek van CareerBuilder toont aan dat een lang en ingewikkeld sollicitatieproces veel studenten afschrikt. Ongeveer 60% van de studenten geeft de voorkeur aan een sollicitatieproces dat niet meer dan twee stappen omvat.

5. Onzekerheid over Kwalificaties

Ten slotte blijkt uit data van Indeed dat veel studenten niet solliciteren omdat ze zichzelf niet gekwalificeerd genoeg voelen. Vacatures die te veel nadruk leggen op ervaring of specifieke vaardigheden kunnen talentvolle studenten ontmoedigen.

Uni-Jobs zet zich niet alleen in om studenten aan bedrijven te koppelen, maar ook om bedrijven duidelijke te profileren richting studenten (wat ze bieden, wie ze zoeken en wat hun ambities zijn).

Overige Blogs